Uprkos uvreženom mišljenju i važećem kalendaru, proleće na Jelovoj gori pokretni je "praznik". Stiže nekad pre, nekada kasnije, kao na svakoj planini, a ove je godine došlo danas…Zajedno sa kuvanjem prvog ovosezonskog pasulja sa koprivom. A taj pasulj, bleda je to senka onog moje majke, ali ko još u svojim dvadesetim stoji majci nad glavom i krade recepte? Ja svakako nisam bila ta. Tek, danas imamo vlastitu mi varijaciju na temu pasulj bez išta, sem sa koprivom, i rado je delim sa vama…:)

Mnogobrojne su blagodati našeg planinskog života poslednje 3 godine. Jednu od njih neštedimice koristimo i svakodnevno osećamo zahvalnost što pripadamo srećnicima koji su u prilici da gotove obroke od namirnica čije poreklo dobro znaju. Hrana sa poreklom, kako to elitistički zvuči? Eto, npr. danas…

Sunce se užarilo, pobrkalo mesece, zbunilo se iz nekog razloga, gore radnici po jelovogorskim malinjacima. Sve vri, kao u košnici, rekli bi neki, sezona poljskih radova otvorena, kradu se i otimaju sati, mart je ovo, svakog časa može da "zagudi", svojeglavo iznebuha. Zato ja, mimo ostalog, vrednog sveta, grabim u šumu, uvek znatiželjna da saznam šta je ovog puta iznedrila. Danas je suzdržana, škrta, ni iz zemlje, ni iz drveta, ništa od gljiva ne raste. Ali u kupinjaku oko najbližeg nam jelovogorskog potoka, onog čiji šum kada se čuje u našem dvorištu, nagoveštava sasvim izvesno, nadolazeću kišu (naučila me Olga Jelovogorska), tek proviruje modro zelena kopriva. Taman malo za čaj, da prečisti i uzbrurka zimski učmalu krv, ali i za pasulj, i on ulazi u tu prolećnu kuru "prepiranja organizma"…A ja taj pasulj pravim ovako:

2 šolje pasulja, može beli, može šareni, ovaj "moj" je u stvari Bojanove mame Rade iz Krepoljina, ili pre mislim da je komšije Glige, Gligorija, fantastičnog imena, ali nisam sigurna. Pasulj potopite prethodno veče, ili kao ja danas, skuvajte sa malo sode bikarbone. Nakon što je 10-ak min vrio, procedite i isperite ga. 

U par litara ključale vode potopite nanu i kamilicu, kao za čaj, ako koristite filter vrećice, 1 nane i 2 kamilice, a ako imate domaće biljke, procenite sami, bitno je da čaj ne bude prejak. Procedite i njega posle 15-ak minuta i dodajte pasulju u posudu u kojoj će se kuvati. Ubacite potom i dva struka izrezanog praziluka, par šargarepa srednje veličine isečenih , koje zrno bibera, 1 dl domaćeg soka od paradajza i 2 cela, oljuštena čena belog luka. Jednu svežu zelenu papriku možete zameniti i pečenom, oljuštenom, iz zamrzivača. Sve to se kuva, a koliko, zavisi od sorte pasulja. Kad je kuvano, odvadite nešto graški, izgnečite ih u malo vode u kojoj su se kuvale, pa dodajte pola kašičice slatke aleve paprike. Sve to umešajte u kuvani pasulj, dodajte soli (ja koristim svoju vrganjevu, a ko baš želi, može i suvi začin), kao i opranu i oceđenu koprivu i vratite na vatru da baci jedan ključ. Još preostaje degustacija…Prijatno!

Share