Sit gladnome ne veruje

Usta miču, dpe (gluteus) ne opaža

Sit kao seljak proje

U gladi su velike oči i gladan u oči i gladan kao vuk

Nestalo kao jaje s groba

Ko ima masla I po dptu (gluteusu) se tasla

Košta k’o Sv. Petra kajgana

Prost kao pasulj

Ja dodajem: "Lep kao vrganj!"

 

Hrana kao svekolika inspiracija…U samoproklamovanoj nedelji koprive, dok Jelova gora hvata prolećni priključak sa nižim predelima, šuma šumori, a živuljke, posebno ptice, među kojima prednjače kosovi, riškaju po i dalje predebelom sloju lišća, proizvodeći neverovatnu buku, onu koja umnogome prevazilazi njihove gabarite, riškam i ja, po zabačenim i zaparloženim dvorišnim ćoškovima. Tamo se s proleća prvo pojavljjuju mladi izdanci koprive.

Danas smo imali goste, pa je to bila prilika za jedan "vešni" lonac čorbe od sušenih vrganja i mlade koprive.

Za ovu čorbu potrebno je:

20-ak g suvih vrganja, u sezoni svežih x 10 (200-250g)

50-ak g sveže koprive koju ste kratko blanširali

1l temeljca, supe od kostiju, ili ako postite, iskoristite vodu u kojoj ste namakali vrganje, uz dodatak suvog začina ( ja koristim vrganjevu so),

par kašika ulja po izboru i kašičica maslaca (sojinog, ako pravite posnu varijantu)

1 kašika brašna

sveži ili sušeni peršun

1 dl kisele pavlake (ili sojino, bademovo mleko)

2-3 čena na sitno izrezanog belog luka

biber i so

 

Priprema:

Zagrejte ulje i maslac, dodajte kašiku brašna i pustite da zažuti, pa postepeno, mešajući ulijte vrelu vodu (temeljac), usitnjenu blanširanu koprivu i oceđene vrganje. Sipajte i vodu u kojoj su se vrganji rehidrirali. Kada to sve provri, na tišoj vatri kuvajte još 20-ak minuta. U posudi pomešajte pavlaku (mleko), beli luk, peršun, biber, so. Ovo možete umešati u čorbu nakon što je skinete sa vatre, a možete poslužiti i zasebno, da svako u svoj tanjir pre sipanja čorbe stavi koliko kašika želi. Pre posluženja ukus korigujte začinima.

Mi je volimo, nadam se da ćete je voleti i vi. Naravno, u nedostatku samoniklih gljiva, mogu poslužiti i bukovače, šiitake…

 

                                                                                          Prijatno!

Share