Višednevna neimenovana ustreptalost uzmakla je obezglavljena pred razgranatim ogolelim zagrljajem i lisnatim živim blatom…
Sve sa osmehom koji to nije, zuba zamagljenih i zamućenih poput onih višedecenijskog pušača…
Tu i tamo probijala se modrina nastala nebrojenim udarima jesenjeg vetra…
Proguglala sam bestežinskim šumskim prostorom, netaknuta dotaknuta, isceljena…
Uz kamaru poluraspadnutog straha, bez osvrtanja, ostavila sam dodirom neokaljane pregršti maglenki i modrikača…

Od nesvakidašnjeg prizora, omotanog maglenom koprenom, koja čoveka tera da preispita vlastitu percepciju, na kratko se zadržala zvonjava praporaca.da bi ubrzo i ona utihnula….Ostao je i taj jedva prozirni veo, puna korpa i naziv za jednu fantazmagoričnu fotografiju, koja je mogla biti, ali nije…Šumokradice su utekle,onoliko brzo koliko to može zaprega koju tegli vremešni beli konjić, zvoneći na radost, a da je sam nikada nije osetio. I stabla su ostala…Da se broje, da se prebrojavaju…Naizgled u nedogled…

 

Ovde, na Jelovoj gori, postoji običaj da kada se s proleća, po prvi put u sezoni, jede nešto zeleno, poput koprive ili livadskoog zelja, u znak zahvalnosti, izgovori: "Bože pomozi, nove novine, zelje zeleno, srce veselo!" Gljivarka ne bi bila gljivarka da tu emociju prvih susretanja sa pojedinim gljivama u sezoni, ne može da izrazi na sličan način. Te tako…

"Molim za što više raznih gljiva, priroda dok je živa i ja sam živa!"

 

Milkin gljivarski rečnik

Gljivolovci – uglavnom tragaju za komercijalnim vrstama, bitne su im količine ubranih plodova i u gljivama najčešće vide ili hranu ili izvor prihoda. Između njih i gljivoljubaca jaz je, koji poneki od njih sa uspehom premoste. Volim kada od gljivolovca postane gljivoljubac. 

Gljivoljupci – oni pravi, blatnjavi, neumorni tragači za najređim, najlekovitijim, najsitnijim, najatraktivnijim, naoružani raznim rekvizitima, oni koji će vam uputiti pogled pun nerazumevanja kada ih pitate da li je neka gljiva jestiva. Kome je to važno? Gljivoljupcima najčešće nije.

Gljivoznalci – umeju da budu veoma opasni, onda kada su neosnovano i preterano samouvereni. Mnogo sam ih srela nesvesnih vlastitog neznanja, što u nekim drugim sferama ne mora biti opasno po život. Ali sa gljivama, ukoliko ih isključivio beremo zbog ishrane, nema prostora za neozbiljnost i opuštanje. 

Gljivoholičari – ko sezarazio tihim lovom, a malo ih je koji se oprobaju, da ne postanu ovisnici, taj zna o čemu pričam. 

Gljivotvorci – kad nešto mnogo volite, spremni ste i da ovladate raznim tehnikama, pomoću kojih oživljavate predmet svog obožavanja. van sezone i kada gljiiva nema zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Tako vredne ruke prave slatkiše u obliku gljiva, slikaju, štrikaju, kukičaju, oblikuju u raznim materijalima raznovrsne gljive. 

Gljivomorci – oni koji obaraju, šutiraju sve nepoznate im gljive, pa pošto su uvek to i GLJIVONEZNALICE, bivaju iznenađeni kada sledeće sezone nema ni onih gljiva koje  bi da beru.

Gljivomrsci –  ovaj naziv i nema uvek negativan predznak. Oni koji  gaje strah prema gljivama pouzdano se istima ne truju, što je, priznaćete, super.

Share