Ako ovih dana imate vremena da posetite neki zapušteni voćnjak i budete imali sreće da tamo nađete neku od Entoloma, šljivovača, evo predloga za jedan brzopotezni obrok sa testeninom…

 

Recept je, naravno primenjiv i na razne druge gljivlje vrste, ali da otvorimo sezonu, kad nam se (meni bar) nije posrećilo sa smrčcima…Posle ćemo lako. Kad pristignu lisičarke, vrganji…

Ovih dana, kad nema snega i kiše,  obiđem đir oko planinske nam kuće. uberem šaku zelja, nešto koprive, uz gljive to savršeno paše, ovako s proleća, kad organizam vapi za zelenišem.

Za testeninu sa gljivama, koprivom, zeljem (blitvom ili spanaćem, u nedostatku ovog prvog) i pršutom, potrebno je:

400 g testenine

100 g zelja i koprive

par čena belog luka

150 g pršute

150 g gljiva (Entoloma clypeatum, E. sepium, ili koje druge, u zavisnosti od sezone ili stanja na tržištu)

maslinovo ulju

2 dl goveđe supe (temeljca po izboru, u krajnjoj nuždi, može i od kocke)

50 g parmezana (u nedostatku, ovaj put korišćena narendana  gauda),

malo kukuruznog skroba

so i biber

Koprivu i zelje operite i prelijte ključalom vodom, pa prokuvajte. Ocedite i iseckajte. Na maslinovom ulju kratko propržite na tračice narezanu pršutu, dodajte sitko iseckan beli luk i gljive. Nakon što se to zajedno pržilo nekoliko minuta, ulijte supu i dodajte malo skroba, soli i bibera. Uz stalno mešanje, kratko prokuvajte. Skrob će učiniti da umak bude gušći.

Prethodno skuvanu testeninu (al dente) izmešajte sa umakom dok je još na ringli, da se sastojci prožmu, pa poslužite posuto parmezanom, ili nekim drugim, struganim sirom.
Recept je savršen i sa blitvom i vrganjima, svežim i sušenim, ne zna se koja je varijanta bolja. Toplo preporučujem da ga isprobate, a možda i inovirate, zašto da ne?
Priča je kratka, pripreme za slavu Sv. Marka se zahuktavaju, pa se odjavljujem do daljeg. Želim nam svima jednu gljivama bogatu sezonu. Čini se da obećava…
 

 

Share