Kad čujem taj potmuli zvuk, nalik zovu, u stvari klokot planinskog potoka ispod kuće, kao nagoveštaj nadolazeće kiše, mumla, ali meni razumljivo…"Ima vrganja, ima vrganja…"

Ostavljam sve…Borove iglice, netom ubrane za med i sirup, "čoveka" bez ručka, sve planirano, naizgled neodložno…

Zbog ugođaja koji se ne da uporediti sa bilo čim drugim. Gljivari će znati i razumeti…Strmeknuti se niz bujicom razlokan šumski put, u pratnji Crnjana, samoproglašenog kućnog ljubimca od zimus, zverati okolo u potrazi za borovim vrganjima (Boletus pinophilus), onim boje trule višnje, koji se pojavljuju prvi i poslednji u sezoni, kao najpopularnije TV zvezde, dozirano, na kašićicu, da začine program.U sredini bude svega. Ali najbolje se čuva za početak i za kraj. 

 

Danas imam sreće. Čekaju me na sred srede makadama, šumskog …Bezobraznici, tako na izvol'te, mogao ih je pokupiti bilo ko, pregaziti traktor. Kao laka (garde)roba, prostAtutke jedne, podali bi se prvom koji naiđe. Nekim čudom danas sam ja ta. Kako bih, inače još čekala taj neprocenjivi trenutak prvog susreta?

 

Tri vrganja, dovoljno za proglašenje sezone otvorenom? 

Kako god, punog srca vraćam se na početak…

 

Med sa borovim iglicama:

 50 g borovih iglica (korišćene od belog bora, Pinus sylvestris), dobro se isperu pod mlazom hladne vode u đevđiru, pa spuste u 1/2 l ključale vode. Kuvaju se na tihoj vatri 15-ak minuta. Potom se ostave, poklopljene 24 h. Po isteku tog vremena, tečnost se procedi, doda se medu (1 tegla), nakon čega se može odmah koristiti, i to 4x, po jedna kašika nakon jela. Oni koji su ga isprobali, tvrde da je efikasan kod upornog, dugotrajnog bronhitisa.

 

 

 

 

 

 

Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz državeregiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.

Takođe, na portalu http://www.nezavisne.com možete pročitati vijesti iz ekonomijesportanauke, tehnologije i kulture, kao i dnevni horoskop. Možete prelistati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana.

 

 

Share