Odavno se spremam da napravim ove gljivlje sendviče…Falile mi samo gljive.

Ovih se dana stekli svi uslovi…Jedne vrste prolaze, druge tek počinju.

Volim taj gljivlji šareniš, po šaka svega, ili po komad, zavisi koje su i kojih gabarita.

Smrčci su na komad, na izmaku sezone, gore iznad 1200 mnv. 

Zato u vilinskim kolima rastu Marasmius oreades (vilin klinčac, supača) i Calocybe gambosa (đurđevače, reduše). Oni se popeli još više, na 1400 mnv.

U mojim jelovogorskim "nizinama", ispod 1000 mnv, zalet hvataju, sve među hrastovima, vrganji, lisičarke, po voćnjacima šumski pilići.

Eto zgode, od svega po malo.

Ova peciva, sa početka priče su kao džepovi, oni puni. U stvari su više kao pregrade od testa za sve što poželite da se nađe na jednom mestu, u savršenoj harmoniji ukusa, po samo vašem izboru.

Od gljiva može šta imate, od ostalog šta želite.

U mom slučaju, gljivlji miks činili su:  smrčci, reduše, vrganji, sićušne supače.

U savršenom saglasju sa starim, prevrelim kajmakom, rukolom i cveklom. Neko bi dodao nešto mesnato, dimljeno možda? Samo napred!

 

Gljivarkina peciva za gljivarski sendvič

Potrebno je:

3dl toplog mleka (ili kombinacija vode i mleka)

pola kesice suvog kvasca (5 g)

kašičica šećera

malo manje soli

0,7 dl ulja po izboru
1 belance i
brašna koliko je potrebno da se dobije mekano testo, koje se ne lepi.
 
 
Za premazivanje:
istopljeni maslac ili margarin i 
žumance

Nakon što zamesite testo od pobrojanih sastojaka, prekrijete ga i ostavite da se "odmori" 15-ak minuta.

Potom testo premesite i podelite na 10 loptica (ja sam kompletno testo izmerila i podelila po težini, svaka je loptica težila nešto više od 100 g).

Komad testa oklagijom razvucite na pobrašnjenoj podlozi, premažite rastopljenim maslacem, pa presavijte i ponovite premazivanje. Preklopite još jednom i odložite ga u pleh, obložen pek papirom.

Ponavljajte postupak sa preostalim testom. Dobijene "džepove" prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na pola sata. Po isteku tog vremena, premažite ih razmućenim žumancetom u koje je dodato nekoliko kapi mleka. Peče se na 200 stepeni 20-ak minuta, što varira u zavisnosti od rerne do rerne. 🙂

Kad se pecivo malo prohladi, pažljivo razdvojite slojeve i punite ih željenim sastojcima.

Sir, kajmak, paradajz, slanina, gljive…

Ako biste da sa nama putujete kroz magični svet gljiva, pridružite nam se na /https://www.facebook.com/kojajeovogljiva/

Share