„Ti misliš da sam ja matora drtina, a ne znaš šta sve ja znam. Meni dolaze ljudi sa raznih strana, ja operišem bez noža.“, priča mi nedavno, sa neskrivenim ponosom, jedan od meni dražih Jelovogoraca, davno prevalio osamdesetu. Ipak, znala sam ja da on one koji mu se obrate rešava bradavica, da važi za nekoga ko ume da „gleda u šolju“…Tajne su to veštine, prenesene ko zna kako i od koga, a to nikada nećemo saznati.

Znala sam i da sir ume da pocrveni. Onaj beli, meki, kravlji…Da li od stida i srama, ljudskog nemara, neke gljivice, bezuspešno pokušavah da saznam, guglajući. Nezabeleženo u tehnologiji hrane, ali vidljivo, lično sam se uverila. To crvenilo utiče i na ukus i na miris „napadnutog“ sira, pa ovaj postaje neupotrebljiv. Nije neki problem ako imate krišku-dve, ili kilogram takvog. Ali ako ste proizvođač(ica) i u posedu ste više desetina kilograma, nikakvog, rumenog a trebalo bi belog mrsa, šteta je nemerljiva.

Ta jedna mlekarka iz Ribaševine, sela podno Jelove gore, išla je dugo vremena u Hrvatsku svakog meseca, da rešava taj problem, priča mi moja, magiji sklona starina, sve dok nije čula za njega i njegovo umeće. Da, on ume da „skine crvenilo sa sira“, ponosno mi kaže. Naučio je i Olgu i Milunku, što da štetuju, on je već star, neko mora da zna, da nastavi, pa je i sinu preneo to znanje. I mada neće da kaže od koga je, još kao dečak, tvrdi ovo naučio, otkriva mi poneki detalj, meni znatiželjnoj i začuđenoj, meni koja koliko juče nije ni slutila da takvo što postoji. Čuj, umeće skidanja crvenila sa sira? Nečija preka potreba, nekome zanat?

Saznadoh tako da je za ovo potreban trn jedinac!!! Dok ove momke, oca i sina gledam razrogačenim očima, nemajući ni najblažu predstavu šta bi trn jedinac moga biti, saznajem da je reč o usamljenoj grani šipurka, divlje ruže, onoj pored koje nisu izbili novi izdanci, mladari. Naravno, to ni blizu nije dovoljno, nije sve, ali toliko i ja, nedostojna, mogu da znam. Ona „pesmica“, ili možda pričica, koja neizostavno prati rekvizite poput trna jedinca, ostaće mi nedostupna, misteriozna. A bez nje ništa…

Share